Mamin-kuvar

30 Jan, 2018

Šta danas kuvati?

Generalna — Autor lilijov @ 23:01

 

Večna ženska tema. Možda  i po nekog muškarca. Još uvek je na ovim prostorima kuvanje ženski posao pa se ipak obraćam ženama. A pitanja je mnogo a ja sam odabrala samo neke.

Kako svojoj porodici obezbediti zdrave i ukusne obroke?

Kako se žene u Srbiji a i šire na Balkanu snalaze?

Da li se pridržavati tradicionalnih jela ili ipak malo i eksperimentisati?

 

Krenimo redom.

Zdravlje ulazi na usta je čuvena naša poslovica i moramo se složiti sa njom. To nam kažu i doktori.

Dobro poznata priča o piramidi ishrane i nužnosti da svi elementi budu zastupljeni u našoj ishrani. Znači  imamo ugljene hidrate, vitamine i minerale, belančevine i na vrhu masti. Sve to moramo uneti u svoj organizam.

A kako? Nećemo valjda ih ubacivati u sebe pa makar i tim redom.

Moramo sve te namirnice ukombinovati u dobar i ukusan obrok.

Žene u Srbiji ali i u regionu imaju dodatni problem niskog standarda. Zdrava hrana je skupa. Retke su one žene koje same uzgajaju povrće i voće. Većinom živimo po gradovima i moramo se snabdevati na lokalnim pijacama. Nakupci i preprodavci podižu cene na pijacama pa često imamo skupu i nekvalitetnu robu. Nije bolje ni u supremarketima.

Priča o mesu je još tragičnija. Prečesto čitamo po novinama o smrznutim i pa odmrznutim velikim količinama mesa, švercovanih iz raznih zemalja. Meso je kod nas i dalje skupo i slabo zastupljeno u ishrani. Oscilacije u ceni su evidentne. Tržište je nestabilno.

Riba je posebna priča. U kontinentalnom delu regiona slabo je zastupljena pa čak i rečna koja je isto kvalitetna i zaslužije da se nađe na trpezi. Kod nas u Srbiji uglavnom se jede za post i posne slave. Vrlo malo.

Moramo otvoriti četvoro očiju i svojoj porodici nabaviti kvalitetne sirovine za ukusan obrok. Još ako je i jeftino, dobro smo prošle.

A sad o obrocima. Imamo nekoliko tradicionalnih jela koje manje više svi spremamo. Pa neke i da nabrojim: pasulj, punjena paprika, sarma, bosanski lonac, paprikaši, gulaši, supe, čorbe itd. Brzo sam prestala nabrajati jer, ima ih dosta.

 Ali ako svaki dan spremate obroke onda vrlo brzo iscrpimo sve te tradicionalne recepte. Često posežemo i za stranim jelima da bi bilo interesantnije i da bi decu privoleli da jedu raznovrsnu hranu.

Kineska hrana je posebno interesantna i čini mi se dosta brzo je prhvaćena na ovim prostorima. Internet nam je približio sve te egzotične kuhinje. Njihovi začini su nas fascinirali. Koristimo ih sad već i u našim domaćim jelima. Čitamo  o njihovim lekovitim svojstvima , i prihvatamo ih možda čak i nedovoljno kritički.

Pa kažem. Živeo  internet! Imamo  sad na milione različitih recepata na raznim sajtovima i možemo konačno biti kreativne i obradovati svoju porodicu interesantnim, kvalitetnim i zdravim obrocima. Jer zdravlje ulazi na usta.


Komentari

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs